Вучич и Ердоган посетиха град Нови пазар в Южна Сърбия

Това е втората част от програмата на двудневното посещение на турския президент в Сърбия.

“Знам, че тук няма да бъда посрещнат и наполовина така, както Реджеп Тайип Ердоган, но имам смелостта и чистата съвест да кажа, че работя и правя най-доброто, което може и което умея във ваш интерес и в интерес на всички граждани на Сърбия, без значение от религията и националната принадлежност.”, каза сръбският президент пред жители на град Нови пазар, съобщи електронното издание на сръбския вестник Политика.

Днес президентите на Сърбия и Турция пристигнаха на посещение в град Нови пазар, който е административен център на едноименната община в Югозападна Сърбия.

Малко след пристигането си те се срещнаха с кметове и председатели на общинските съвети на Нови Пазар, Рашка, Кралево и още няколко населени места от региона, в който преобладава мюсюлманското население.

Почти всички сгради в града бяха окрасени с турското и сръбското знаме и банери “Вучич – Ердоган”, “Добре дошли”.

Пред сградата на градската управа беше построена сцена с банер “Нови пазар – мост на приятелството”, изписан на два езика – сръбски и турски, от която президентите на Сърбия и Турция произнесоха реч пред жителите на града.

“Наша работа е да се направят пътища, болници, детски градини и училща и ние ще продължим да работим и няма нищо по-важно от това.”, заяви Вучич.

Той благодари на турския президент за желанието му да помогне това да бъде постигнато. “Да живее сръбско-турското приятелство. Да живее Сърбия.”, добави сръбският президент.

В отговор турският президент заяви, че Турция иска Сърбия да бъде страна, управлявана от единство и хармония и да е държава на благоденствието, която е готова за сътрудничество във всички области.

“Ще запазим нашето приятелство.”, заяви Ердоган, получавайки овации от тълпата.

“Надявам се нациите да не ни разделят вече и Сърбия да се присъедини към нас.”, добави турският президент.

Той посочи, че Вучич е един истински и искрен приятел на Турция, като припомни, че сръбският президент, тогава в качеството си на министър-председател, е един от първите държавни лидери, които са предложили помощ на турските институции по време на опита за преврат в нощта от 15 срещу 16 август 2016 г.

“Ще бъдем силни и твърди, ще бъдем братя и ще защитим нашето приятелство”, добави Ердоган.

Във вторник вечерта, 10 октомври, в хотела в Белград, където са настанени турските официални лица се състоя тържествена вечеря, на която присъстваха двамата президенти и министри от двата кабинета.

По време на събитието външният министър на Сърбия, Ивица Дачич, изпя на турски език популярната в Турция и страните от региона на бивша Югославия песен “Осман Ага.”, с което спечели аплодисментите на турския президент и първата дама на Турция.