Ердоган пристигна на двудневно посещение в Сърбия

“Това не е 1389 г., това е 2017 г. и искаме възможно най-добрите взаимоотношения с Турция.”, заяви сръбският президент Александър Вучич, съобщи електронното издание на сръбския вестник Политика.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в понеделник вечер, 09 октомври, придружен от осeм министри от турския кабинет, а също и 185 турски предприемачи, които имат интерес да направят инвестиции в Република Сърбия, съобщи ТАСС. Днес, 10 октомври, той беше посрещнат в президентския дворец от своя сръбски колега, Александър Вучич.

“Сърбия е искрен приятел на Турция и, колкото и странно да звучи на някого, така ще се държим.”, заяви Вучич в приветственото си слово. Той допълни, че в нощтта на опита за преврат, на 15 срещу 16 август 2016 г., Сърбия е застанала на страната на законно избраните институции и е подкрепила демократичните ценности.

“Мисля, че сме направили много, и за стабилизиране на положението в Босна и Херцеговина”, добави сръбският президент и заключава, че “Сърбия никога не е била фактор на нестабилност на Балканите.”

Разговорът между държавните глави на Сърбия и Турция протече при закрити врати. След него двамата държавни лидери дадоха пресконференция, на която стана ясно, че са подписани 12 междудържавни споразумения.

Вучич подчерта, че е изключително доволен от постигнатите споразумения и нивото на взаимно разбирателство и е напълно убеден, че в бъдеще двете страни ще изградят по-добри отношения.

Сключените спогодби са от политически и икономически характер. Сред тях – съвместна политическа декларация за създаване на Висш съвет за сътрудничество между Сърбия и Турция; писмо за намерение в областта на енергетиката; меморандум за разбирателство между двете правителства в областта на благоустройството; писмо за намерение за укрепване и разширяване на сътрудничеството в областта на транспорта; програма за сътрудничество между двете правителства в областта на образованието и др.

По време на пресконференцията Ердоган заяви, че турските бизнесмени ще подкрепят инвестициите в Сърбия и, че подписването на 12 споразумения в различни области е едно добро начало.

Турският президент посочи, че годишният стокообмен между двете страни е в размер на 800 млн. долара и подчерта, че той може да достигне много по-високо ниво.

“До края на годината може да надхвърли един милиард долара, но това не е достатъчно, целта е да се обменят от три до пет милиарда долара в кратък период от време.”, заяви Ердоган.

Утре, 11 октомври, турският президент ще направи посещение в град Нови пазар, където преобладаващата част от жителите са мюсюлмани. В тази връзка по време на пресконференцията той получи въпрос от репортер какво ще каже на жителите на града.

“Искам да заявя тук, а утре и в Нови пазар, че аз никога няма да бъда с национализма от всякакъв вид.”, отговори турския президент. Той добави, че мюсюлманите в региона са мост на приятелство между двете държави и имат важна роля за постигането и запазването на мира.