Седмица след референдума за независимост на Каталония, хиляди испанци излязоха на протест

Демонстрацията в неделя, 8 октомври, премина мирно и без инциденти. Тя бе под надслов: “Достатъчно! Нека се върнем към разума”.

В мащабното събитие взеха участие хора от всякакви възрасти и професии, включително нобеловият лауреат Марио Варгас Льоса. Стотици хиляди поддръжници на оставането на автономната област в границите на Испания призоваха за оставката на Карлес Пучдемон, предадоха световните агенции.

Съпартийци на Пучдемон също го призоваха да се откаже от представянето на едностранна декларация на независимост във вторник. Депутати от умерената Каталонска европейска демократична партия на Пучдемон, която подкрепя независимостта на областта, настояват за предпазливост. Народният представител Марта Паскал, цитирана от Financial Times, заяви, че ще има „символично изявление”, отколкото пълна декларация на независимост.

От своя страна Пучдемон заяви, че обявяването на независимост е неизбежно.

Заседанието на местния парламент беше преместено за вторник, но не е ясно дали тогава ще бъде обявена независимостта на Каталония.

Преди началото на шествието стотици се събраха пред местната централа на Гражданската гвардия – военната полиция на Испания, за да изкажат подкрепата си към тази структура, която бе обвинена в упражняване на насилие срещу сепаратистите.

Испанският премиер Мариано Рахой бе категоричен, че Испания няма да бъде разпокъсана и националното единство ще бъде запазено.

На въпрос на германския вестник “Die Welt” има ли опасност Испания да бъде разпокъсана, Рахой отвърна: “Абсолютно не. Испания няма да бъде разпокъсана и националното единство ще бъде запазено. Ще направим всичко възможно, което ни позволяват законите, за да гарантираме това”, предаде Reuters.

“Днес ще сложим край на отцепничеството”, заяви пред журналисти министъра на здравеопазването Долорс Монсерат, взе участие в протеста.

Испания предупреди Каталония, че рискува да създаде икономически хаос, ако провинцията продължи да търси независимост, докато правителството в Мадрид се готви за намеса и възстановяване на контрола, съобщава Bloomberg.

Лидерът на социалистическата партия в Испания Педро Санчес поиска председателят на сепаратисткото правителство Карлес Пучдемон „да спре всичко” и да се откаже да обявява едностранно независимост още днес, 9 октомври 2017, както възнамерява.