Кюрдистан не желае намесата на трети страни в диалога с Багдат

Президентът на регионалното правителство на Кюрдистан Масуд Барзани отново отхвърли възможността за отмяна на референдума за независимост от 25 септември, като заяви, че “никой не бива да мисли за отмяната на резултатите”, предаде Hürriyet Daily News.

По-рано багдадското правителство и парламент призоваха за отмяна на резултатите от допитването, преди да започването на преговори в рамките на иракската конституция.

Барзани още веднъж увери, че автономният регион желае да разговаря с Багдад, но без да бъдат поставяни предварителни условия. По думите му изнасянето на проблема от Багдад към други държави не е от полза нито на Ирак, нито на другите страни. “Този проблем е проблем на Ирак”, подчерта той.

Ръководителят на регионалното правителство в Северен Ирак Нечирван Барзани заяви, че преговорите трябва да продължат “без участието на други играчи като Иран и Турция”. Той увери, че ще бъде направено всичко възможно за нормализиране на отношенията с Анкара.

“Не е лесно да се разплете възелът с Турция, но трябва да положим усилия да върнем отношенията на предишното им равнище”, каза премиерът на Иракски Кюрдистан.

“Не сме заплаха за никой от своите съседи.”, каза Барзани.

Междувременно Ирак е завел дело в прокуратурата срещу прокурорите, които организираха референдума за независимост на Кюрдистан.