Унгария, Румъния, Гърция и България се обявиха срещу украинския закон “За образованието”

Външните министри на четирите страни изпратиха съвместно писмо до върховния комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства Ламберто Дзаниер и до генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд с молба за противодействие.

Този закон противоречи на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, изключващо всякакво потъпкване на правата на малцинствата, каза в интервю за радио Комерсант ФМ министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, цитиран от ТАСС.

Сиярто отбеляза, че поддържа постоянен контакт с украинския си колега Павло Климкин, на който ясно е обяснил още преди украинският парламент да приеме закона за образованието, че страните няма да спрат с действията си, докато не бъде отменен законът.

Той критикува и международните институции заради липсата на предприети от тях мерки и реакции.

Новият закон, който предвижда обучение на езиците на националните малцинства само в началните класове, бе приет от Върховната рада на 5 септември. На 28 септември украинският външен министър Климкин изпрати закона за разглеждане от Венецианската комисия.

Посланикът на Унгария в Киев Ерно Кешкен заяви, че Унгария няма да подкрепи нито една инициатива на Украйна на международната сцена, докато не бъде отменен законът за образованието.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис отмени планирано посещение в Украйна, а в Унгария заявиха, че Украйна може да забрави за Европа. След това украинският президент Петро Порошенко поръча на министерството на външните работи и министерството на образованието и науката да проведат консултации със Съвета на Европа за новия закон.

На 3 октомври посланикът на България в Киев Красимир Минчев и дипломати от посолството проведоха среща с министъра на образованието и науката на Украйна Лилия Гриневич и заместник-министъра на образованието Павло Хобзей, на която българските дипломати поставиха въпроса за броя на часовете за изучаване на български език.

Според посланик Минчев 1 до 2 часа седмично е изключително недостатъчно и той постави въпроса за увеличаването на броя на часовете в началното и в средното образование, както и за разкриването на нови училища с изучаване на български език в Запорожка област и за въвеждането на двуезично обучение по някои предмети, предадоха от посолството на България в Украйна.

Министър Гриневич пое ангажимент при разработването от Министерството на новите учебни планове в съответствие с изискванията на новия закон да бъдат отчетени всички отправени от посланик Минчев въпроси като часовете по български език могат да бъдат увеличени до 5 часа седмично и добави, че е възможно след 5 клас не само билингвално изучаване на определени предмети, а такива като история или география на България да се изучават изцяло и само на български език, добавят от ведомството.