Раздадоха Нобеловите награди за 2017 година

Тазгодишната Нобелова награда за мир се присъжда на Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN).

ICAN е коалиция от неправителствени организации от 100 държави. “Тя бе водещият представител на гражданското общество в усилията за забрана на този тип оръжия от международното право”, се казва в съобщение на Нобеловия комитет.

Английският писател от японски произход Казуо Ишигуро спечели Нобеловата награда за литература. Писателят има романи, сценарии за филми и телевизия, както и разкази.

Ишигуро получава наградата за романите си, които “с голяма емоционална сила разкрива бездната под нашето илюзорно чувство за връзка със света”, отбелязват от комитета.

Носители на Нобелова награда за физиология и медицина за 2017 година са Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг. Те получиха Нобела за откритието на молекулните механизми, контролиращи циркадния ритъм или биологичния часовник.

Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн си поделиха Нобеловата награда за физика. Те имат решаващ принос към откритие, разтърсило света – наблюдението на гравитационни вълни, предречени от Алберт Айнщайн преди 100 години.

Нобеловата награда за химия за 2017 година е присъдена съвместно на швейцареца Жак Дюбоше, германеца Йоахим Франк и шотландеца Ричард Хендерсън. Тримата са разработили криоелектронна микроскопия за определянето с висока резолюция на биомолекулярни структури в разтвор.