Турция затваря границата си със Северен Ирак и въздушното си пространство

Полетите до Северен Ирак вече бяха прекъснати, въздушното пространство и границите също ще бъдат затворени скоро, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Hürriyet Daily News.

В изказването си в четвъртък той посочи, че решението за организиране на кюрдския референдум за независимост на 25 септември, показва “пълната неблагодарност” на кюрдското регионално правителство в Северен Ирак, което беше развило тесни търговски и политически връзки с Турция.

Ние искаме кюрдското регионално правителство да си вземе нужната поука от грешките си и колкото е възможно по-скоро да предприеме стъпки, за да ги поправи, посочи Ердоган.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция ще координира с иракското правителство стъпките, които ще предприеме по отношение на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан. Той посочи, че все още няма даден срок на регионалното правителство на Иракски Кюридстан, за да отстъпи, но трябва да бъде даден такъв.

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади каза, че правителството на Ирак уважава исканията на кюрдските си граждани, но че произведеният неотдавна референдум за независимост на автономния регион Кюрдистан е противоконституционен.

“Отправям призив към всички – ние не искаме въоръжена конфронтация. Ние не искаме сблъсъци. Но федералната власт трябва да вземе превес.” – допълни Ал Абади.

В четвъртък, на обща пресконференция с френския президент Еманюел Макрон след тяхна среща в Париж, премиерът обяви освобождаването на иракския град Хауиджа, един от последните бастиони на “Ислямска държава”, предадоха световните агенции.

Ал Абади призова кюрдските въоръжени формирования пешмерга да продължат да работят с иракските сили в борбата срещу екстремистите от ИД въпреки напрежението заради референдума, а френският президент Емануел Макрон предложи Франция да стане посредник между иракското правителство и кюрдите.

На среща с руския президент Владимир Путин в четвъртък в Москва, саудитският крал Салман също призова териториалната цялост на Ирак да бъде запазена, предаде ТАСС.