Сърбия получи шест многоцелеви изтребители Миг-29

С това Русия изпълни ангажимента си към Сърбия, който пое по-рано през годината, да предостави безвъзмездно на Белград шест многоцелеви изтребителя Миг-29.

По данни на сръбската информационна агенция ТАНЮГ, позоваваща се на източници от Министерството на отбраната, всички шест изтребителя са пристигнали в Белград, съобщи ТАСС. Изтребителите са били доставени на военното летище Батайница близо до Белград от военноморски транспортни самолети “Ан-124 Руслан”, като са били транспортирани “в частично разглобена форма”.

Първите два самолета пристигнаха в Белград в понеделник вечерта, 2-ри октомври.

Сръбският военен министър Александър Вулин заяви, че получените изтрбители ще вземат участие в парада на 20 октомври по случай Деня на освобождаването на Белград от германска окупация по времето на Втората световна война.

“Много е важно, че имаме възможност да направим нашата армия по-силна, по-организирана и по-модерна.”, заяви той.

Предвижда се модрнизацията на изтребителите да се осъществи на три етапа, а цената да е между 180-230 млн. евро. През 2018 г. се очаква Сърбия да получи от Беларус още осем изтребителя Миг-29, както и зенитно-ракетен комплекс “Бук”, които след модернизация също да бъдат приети на въоръжение.