Каталонците се въздържат от обявяване на независимост

Очаква се днес десетки хиляди каталонци да вземат участие в генерална стачка, организирана в отговор на полицейското насилие в деня на допитването.

Според The Times, по време на провеждане на референдума за независимост на Каталония от Испания в неделя са били ранени 890 избиратели.

Лидерът на каталонското правителство Карлес Пучдемон е изправен пред арест по обвинение за подстрекаване на метеж.

Германският външен министър Зигмар Габриел призова спешно да се води диалог между Каталония и Испания и заяви, че е от решаващо значение да не се допусне събитията да излязат извън контрол след грубата намеса на националната полиция, предаде Reuters.

Върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусейн призова испанските власти да разследват щателно и безпристрастно насилието в Каталония и да водят преговори за решаване на кризата.

Русия застъпва последователната позиция, че референдумът в Каталония е вътрешно дело на Испания, заяви говорителят на президента Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Чешкият външен министър Лубомир Заоралек споделя мнението, че каталонският референдум е вътрешно дело на Испания, но изрази съжаление, че испанската полиция е използвала насилие против участвалите в него.

“Политическите спорове не трябва да се решават с насилие. Аз съм привърженик на постигането на споразумения и воденето на преговори въз основа на действащите в демокрациите правила”, заяви и чешкият вицепремиер Павел Белобрадек.

Карлес Пучдемон поиска международно посредничество при воденето на преговори с испанското централно правителство. “Това не е вътрешен въпрос”, каза той.