90 % от гласувалите на референдума в Каталония избраха независимост

Правото си на глас са упражнили над 2 200 000 души, от тях около 2 020 000 са подкрепили предложението за независима република, съобщи ТАСС.

“2 020 144 души са гласували за независимост, или 90%, против – 176 565 (7%), празни бюлетини – 45586 (2%), други 20 129 не са валидни.” – каза говорителят на каталонското правителство Йорди Турул. По думите му националната полиция е затворила 319 секци, което е затруднило вота.

По данни на електронното издание Naciodigital до урните са отишли около 3 млн. души, но не всички са успели да упражнят правото си на глас.

Правителството в Мадрид отказва да признае легитимността на референдума.

Според премиера на Испания Мариано Рахой мнозинството от гражданите на Каталония не са поискали да участват в допитването.

“Днес в Каталoния не се проведе референдум за самоопределение. Правовата държава запази своята сила.”, каза Рахой. Той заяви, че ще направи оценка на ситуацията заедно с другите политически сили в страната, а вратата за диалог с каталонските власти остава отворена “в рамките на закона”.

Междувременно властите в Каталония сезираха местния съд за действията на националната полиция и гражданската гвардия по време на референдума.

По данни на каталонското правителство при сблъсъци с полицията са пострадали около 840 души. Министерството на вътрешните работи на Испания пък съобщи за 33 пострадали служители на правоохранителните органи.