ЕК обяви референдума в Каталония за незаконен

Съгласно испанската конституция вчерашното гласуване в Каталония бе незаконно, се посочва в изявление на Европейската комисия.

За ЕК това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде решен по силата на конституцията, каза говорител на институцията.

Сегашният състав на ЕК, както и предишният, вече се произнесоха, че ако бъде свикан референдум, съобразен с конституцията, това ще означава, че напускащият държавата регион ще напусне и ЕС. Извън правния поглед, ЕК вярва, че е време за единство и стабилност, не за разделение.

Призоваваме всички бързо да преминат от противопоставяне към диалог. Насилието никога не може да бъде средство в политиката. Вярваме във възможностите на премиера Мариано Рахой да се справи, при пълно спазване на конституцията и основните права на гражданите, допълни говорителят.

Вчера каталонските власти поискаха от Европейския съюз официално да осъди Испания затова, че е накърнила основни права и свободи на жителите на региона по време на референдума за независимост.