Жителите на Каталония гласуват на референдум за независимост

Началото на гласуването започна в 9 ч. сутринта местно време. По нареждане на властите в Мадрид испанската национална полиция започна да иззема урните за гласуване.

След отказа на местната каталонска полиция да спре провеждането на референдума за независимост централната власт нареди на гражданската гвардия (жандармерията) и националната полиция да затворят секциите за гласуване и да изземат урните, съобщи ТАСС.

Според електронното издание на вестник El Pais, позоваващо се на източник от прокуратурата, местаната полиция ще бъде санкционирана заради бездействието си.

В отговор правителството на Каталония взе решение да позволи на гражданите да гласуват във всяка една избирателна секция, независимо от адресната им регистрация.

Представителят на мадридското правителство в Каталония Енрике Милано заяви, че това, което се провежда в автономната област не е референдум. Според него ръководителят на Каталония Карлес Пучдемон и неговия кабинет са отговорни за ставащото. “От тях зависи да го спрат.”, каза Милано.

“Очевидно е, че безотговорното използване на сила от испанското кралство няма да спре каталонците.”, заяви ръководителят на автономната област Карлес Пучдемон. По думите му методите, с които си служат полицейските сили, завинаги са опозорили пиринейското кралство.

След като националната полиция нахлу в секцията в Сан Хуан де Рамис, където Пучдемон трябваше да гласува, той упражни правото си на глас в съседната област Корнелия дел Тери.

По думите на говорителя на каталонското правителство Йорди Турул, местните власти са обезпечили работата на 73 % от регистрираните бюра за гласуване. “73 % от секциите са отворени, тоест три четвърти от предвиденото.”, каза Турул.

Междувременно лидерът на опозиционната партия “Северна лига” Матео Салвини осъди действията на испанските власти, които се опитват да попречат на референдума чрез сила.

“Кадрите от Барселона са ужасни. Правителство, което, за да затвори избирателните секции, прилага насилие срещу деца и възрастни хора – това е позор. Може да се съгласим или да не се съгласим с референдума, но да бием седемдесетгодишни – това не е решение на проблема.”, заяви Салвини.

По данни на правителството на Каталония повече от 840 души са пострадали от дейстивята на националната полиция и гражданската жандармерия.

На пресконференция в Барселона ръководителят на департамента по външните дела на каталонското правителство Раул Ромева заяви, че Каталония е осъществила контакт с Европейския съюз с искане ЕС да осъди официално Испания за нарушаване на основни права и свободи на каталонците в хода на събитията около провеждащия се референдум.