Над 200 прожекции в CineLibri през октомври

Третото издание на фестивала за кино и литература ще бъде открито на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК с премиерна прожекция на новия филм на Роман Полански „По действителен случай”, адаптация на едноименния роман на Делфин дьо Виган.

CineLibri ще се проведе в София и 11 други града в страната и ще продължи до 22 октомври. Сред гостите на фестивала тази година ще бъдат настоящият носител на престижната международна награда „Ман Букър“ и един от най-големите живи израелски писатели – Давид Гросман, който ще представи у нас отличения роман – „Един кон влязъл в бар”. Публиката ще се срещне и с носителя на „Оскар“, „Златна палма“ и десетки други награди – немския режисьор Фолкер Шльондорф. Селекция от най-добрите му филми ще можем да гледаме отново на панорамата, посветена на творчеството му.

Част от специалните събития по време на фестивала ще бъде прожекцията на филма „Дама Пика“ в петък, 13-и октомври, в зала „България”. Публиката ще се наслади и на изпълнения на живо на арии от операта на Чайковски с оркестъра на Софийска филхармония, който тази година отбелязва 80-годишнината от откриването на залата.

Официалната церемония по обявяване на победителя от конкурсната програма и връчване на наградата ще се състои на 14 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Тази година за първи път CineLibri има конкурсна програма с 8 блестящи кинопродукции от 2016-2017 година, повечето от които вече имат отличия от престижни фестивали в цял свят. Отличието се присъжда за майсторско интерпретиране на литературния материал на езика на киното.

Непосредствено след церемонията ще бъде излъчен филмът „Ана Каренина. Съдбата на Вронски” на режисьора Карен Шахназаров.

Акцент в паралелната програма ще бъде и оригиналната фотографска серия „25-и кадър“, създадена от творческия тандем Ивайло Петров и Емануела Беловарски (Whaleworx Studiо), както и специални късометражни прожекции на NoBlink!

Част от паралелната програма на фестивала ще бъде честването на 95-годишния юбилей на големия български писател и киносценарист Анжел Вагенщайн.

Зрителите на фестивала ще се докоснат още до документално и анимационно кино, партита, пърформанси, дни, посветени на различни култури – включително италианска, холандска, руска, френска и японска.

Информация за пълната програма по дaти, зали и градове, както и за всички специални събития е достъпна на официалната уебстраница www.cinelibri.com и във фейсбук страницата на фестивала www.facebook.com/CineLibri/.