Ескалация на напрежението след спорния референдум за независимост на Иракски Кюрдистан

Всички чуждестранни полети до столицата на Иракски Кюрдистан Ербил са прекратени. Техеран преустанови вноса и износа на нефтопродукти от и за Иракски Кюрдистан.

При избирателна активност от 78% иракските кюрди подкрепиха с огромно мнозинство от 92.7% отделянето на автономните кюрдски територии и няколко смесени района от Ирак на референдум, който се проведе в понеделник, 25 септември. В отговор багдадският парламент даде разрешение на премиера Хайдер ал Абади да дислоцира армията в оспорваните области, а редица шиитски милиции заплашиха да се вдигнат на оръжие срещу кюрдските пешмерга.

Техеран затвори границите си с Иракски Кюрдистан след произведения там референдум за независимост от Ирак. Иракското министерство на отбраната съобщи, че иракските власти възнамеряват да поемат контрола над границите на Иракски Кюрдистан “в координация” с Иран и Турция, допълва Reuters. Иракски военни, намиращи се в Турция и Иран, упражняват контрол по граничните пунктове на автономния район..

В официално изявление, цитирано от Reuters, американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че САЩ не признават “едностранния референдум, организиран от Регионалното правителство на Кюрдистан в понеделник”.

“Вотът и резултатите му се лишени от легитимност и ние продължаваме да подкрепяме единен, федерален, демократичен и проспериращ Ирак”, заяви Тилърсън и призова за “спокойствие и прекратяване на гръмките упреци и заплахи с реципрочни действия”.