Ден за размисъл в Каталония

Планираният за неделя референдум за независимост на Каталония няма да се състои, заяви в петък говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго.

“Подчертавам, че няма да има референдум на 1 октомври”, каза той след седмичното заседание на испанското правителство, предаде Reuters

Испанското правителство смята, че референдумът за независимост на Католония е незаконен. В сряда Апелативният съд на Каталуния нареди на регионалната полиция до 6 ч. сутринта в неделя да бъдат разчистени от хора определените за изборни секции места, както и да се изземат урните и бюлетините и да затворят помещенията, за да не се допусне произвеждане референдума. Посочено е, че трябва да не използват палки, ако се налага.

Вчера говорителят на каталонските власти Жорди Турул каза, че организаторите на референдума разполагат с 2315 избирателни секции и че 5,3 милиона жители на испанската автономна област са призовани да участват в референдума, предаде AFP.

Допитването бе забранено от Конституционния съд на Испания.

Жителите на Каталония вече са победили в борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и от понеделник ще започнат пътя към нов живот, заяви лидерът на регионалното правителство Карлес Пучдемон на многохиляден митинг в Барселона.

“Ние вече победихме, надвихме страха, лъжата и заплахите, преодоляхме натиска на държавата, която не искаше да стигнем толкова далеч”, каза Пучдемон, цитиран от ТАСС. Той призова всички каталунци да излязат и да гласуват в неделя.

С митинга край Магическия фонтан на хълма Монтжуик в петък вечер завърши агитационната кампания за референдума, който ще се състои на 1 октомври. По оценка на организаторите в него са участвали близо 100 000 души.