Японското правителство реши да разпусне долната камара на парламента

Единодушното решение на правителството е във връзка с намерението на японския министър-председател Шиндзо Абе да свика предстрочни парламентарни избори.

Съгласно Конституцията на страната, император Акихито подписа указ, с който прие петицията на правителството да разпусне Камарата на представителите (долната камара) на японския парламент.

Императоркия указ беше прочетен по време на пленарна сесия на Камарата на представителите от нейния председател Тадамори Ошима, съобщи ТАСС. Опозиционните партии не присъстваха на пленарното заседание в знак на протест.

Председателят на основната опозиционна сила в страната, Демократическата партия на Япония (ДПЯ), Сейджи Яехара, предложи партията да не участва сама в предстоящите избори, а да издигне кандидати от името на новосформираната Партия на надеждата, ръководена от популярния губернатор на Токио, Юрико Койке.

Предложението намери широка подкрепа по време на партийно заседание, което се проведе днес, 28 септември, и беше обосновано, като необходимост от обединяване на силите за противодействие срещу управляващия блок, предвождан от премиера Шиндзо Абе.

Според японската информационна агенция “Kyodo” ако това намерение стане факт, това напрактика ще означава сливане на ДПЯ с Партия на надеждата.

В същото време Койке отказа да включи автоматично в предизборните списъцит на партията си всички кандидати от ДПЯ и заяви, че за всеки кандидат ще се взима индивидуално решение.

Предизборната кампания в Япония започва на 10 октомври, а изборите ще бъдат проведени на 22 октомври.