Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но с редица затруднения

Това е основният извод от приетия вчера от парламента Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г.

Текстът бе приет със 106 гласа “за” и 61 “против”, 22-ма народни представители се въздържаха.

В доклада се посочва, че въоръжените сили са в състояние да изпълняват, но със затруднение, задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Затрудненията са свързани със “системния финансов недостиг, нарастващия недокомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника”.

Предвиждат се и мерки за повишаване на парите за отбрана в бюджета и повишаване на заплатите на военните, но липсва конкретика. Като друг приоритет е записано и изпълнението на трите проекта за модернизация на армията.

Докладът беше одобрен от Министерския съвет в края на миналия месец. Две седмици по-късно Комисията по отбрана също го прие, а на 21 септември депутатите го обсъдиха в пленарната зала.

Приетият вчера текст е поправка на първия доклад, приет от служебното правителство през април. В него беше записано, че “българските въоръжени сили само частично са в състояние да изпълняват задачите си”. Малко след встъпването си в длъжност министърът на отбраната Красимир Каракачанов обеща, че ще промени документа, тъй като “нямаме право с подобни констатации да внасяме смут в армията или съмнение в обществото”.