Тирана официално не призна българско малцинство

В проектозакон за защита на малцинствата в Албания, изготвен от правителството, Тирана признава като малцинства македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните.

В текста не фигурира българско малцинство в Албания. Българската общност е разпръсната главно в три различни региона, които не са свързани помежду си – Голо Бърдо, Гора и Преспа. При свои изказвания в Европарламента Андрей Ковачев е говорил за „повече от 100 000 българи, които живеят в Албания и нямат статут на признато малцинство“.

Македония приветства законопроекта, отбелязва Макфакс. Агенцията посочва, че сдруженията на македонците в тази страна „постоянно са реагирали на определени явления, подтиквани от определи групи, че в части на Албания живее и българско малцинство, с твърдения, че в Албания няма българско малцинство“.

Албанският външен министър Дитмир Бушати, който представи проектозакона пред парламентарни комисии, заяви, че съгласно препоръките на ЕС Албания ще приеме този важен закон за регулиране правата на малцинствата. Приемането на този закон от албанския парламент е един от приоритетните, поискани от ЕС.

По време на визитата на вицепремиера Екатерина Захариева в Тирана президентът Илир Мета я увери, че никой не може да бъде дискредитиран в Албания и да му се пречи да се самоопредели като българин. Представители на българите в Албания заявиха вече своето желание за включването им в закона чрез внасяне на подписка в парламента.

По-рано, през февруари, Европейският парламент прие резолюцията за Албания, в която по предложение на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки беше включен текст, потвърждаващ правата на българското население в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора. В документа се препоръчва българското малцинство да бъде признато в законодателството на страната и да му бъдат гарантирани права на практика.

Македонското дружество “Илинден” със седалище в Тирана категорично осъди “от името на всички македонци в Албания” искането на българските евродепутати.