Русия заплаши да блокира Facebook

Ръководителят на руския държавен регулатор “Роскомнадзор” заяви, че социалната мрежа Facebook ще бъде недостъпна от Русия през 2018 г., ако американската компания не изпълни закона, изискващ личните данни на потребителите да се съхраняват на руска територия.

“Законът е задължителен за всички”, категоричен е Александър Жаров, цитиран от агенция “Интерфакс”.

“При всички случаи или ще постигнем прилагането на закона, или компанията ще прекрати работата си на територията на Руската федерация, както за съжаление се случи с Linkedin. Тук изключения няма за никого.” – каза той.

Жаров посочи, че ще се постараят всичко да приключи в законовите срокове, макар че регулаторът проявява разбиране, че социалната мрежа има “значителен брой потребители” в Русия. “От друга страна – допълни ръководителят на руския регулатор – разбираме, че това не е уникална услуга, защото има и други социални мрежи.”

Законът за съхраняване на базите с лични данни на руска територия е в сила от две години и “Роскомнадзор” не е проверявал Facebook дали го прилага. Компанията е уведомила, че още изучава варианти как да го приложи, поради което до края на тази година няма да има проверки.