Г-н Зло и Ракетчик в “самоубийствена мисия”

Картинка: Rick McKee / Augusta Chronicle, Twitter

Ситуацията на Корейския полуостров остава изострена на фона на активното развиване на ракетните и ядрените програми от Пхенян. Размяната на все по-заплашителни и лични обиди между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се засилва.

На 19 септември, пред Общото събрание на ООН, американският президент Доналд Тръмп отправи най-острата досега заплаха на Вашингтон срещу севернокорейския лидер Ким Чен-ун като заяви, че може да се наложи САЩ “да унищожат изцяло КНДР, освен ако Пхенян не намали ядрените си опити.

Тръмп подигравателно нарече севернокорейския лидер “малкият човек-ракета”, запътил се към “самоубийствена мисия” и призова държавите от ООН да работят заедно, за да поставят в изолация правителството на Ким.

В отговор на заплахите на Тръмп напълно да унищожи КНДР с нейното 26-милионно население, в безпрецедентно изявление пред ООН Ким нарече американския президент “изкуфял старец” и се закани да го усмири с огън.

По думите на севернокорейския външен министър И Йон-хо обстрелването с ракети на цялата територия на САЩ става неизбежно, след като “г-н президент Зло” – Тръмп – нарече пхенянския лидер “човекът ракета”.

Тръмп отправи персонални заплахи в Туитър към И Йон-хо и Ким Чен-ун, като написа, че “не след дълго тях може да ги няма”, ако министърът продължава да повтаря мислите на “Малкия Човек Ракета”, очевидно визирайки Ким.

Външният министър на КНДР заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е обявил война на страната му и че Пхенян си запазва правото да предприеме контрамерки, в това число и сваляне на американски стратегически бомбардировачи.

“Целият свят трябва ясно да помни, че САЩ първи обявиха война на нашата страна”, заяви дипломат номер едно на Пхенян и допълни, че “всички опции ще бъдат на масата за подготовка на операциите на върховното ръководство на Корейската народнодемократична република”.

Описвайки Тръмп като “психически разстроен човек, изпълнен с мегаломания”, И Йон-хо каза, че американският лидер, който “държи ядрения бутон”, представлява днес “най-сериозната заплаха за международния мир и сигурност.

„За осем месеца на власт той превърна Белия дом в шумен пазар… и сега се опитва да превърне ООН в бърлога на бандити, където се уважават само парите, а кръвопролитието е в реда на нещата“, каза още министърът.

“Току-що слушах речта на севернокорейския външен министър в ООН. Ако той изрази мислите на дребния Ракетчик, няма да просъществуват твърде дълго” – написа Тръмп в Twitter.

И днес президентът на САЩ потвърди, че страната му е готова за военна опция по отношение на севернокорейската ядрена криза. Но тя не е предпочитаната опция. Ще бъде опустошителна за КНДР, отбеляза той.

По-късно говорителят на Белия дом Сара Сандърс отрече, че Вашингтон е обявил война и нарече коментара “абсурден”.

Като ясен знак, че президентът Тръмп разполага с множество военни варианти, бомбардировачи Бе-1Бе Лансър, ескортирани от изтребители, прелетяха в международното въздушно пространство над морето източно от КНДР.

Така САЩ демонстрира сила и показа диапазона от военни опции. Но Пентагонът подкрепя предприетите от Държавния департамент дипломатически и икономически усилия за уреждане на кризата около КНДР.

КНДР скоро ще разполага с междуконтинентална балистична ракета, снабдена с ядрена бойна глава, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд пред Комисията по въоръжените сили в Сената.

Не мога да кажа дали това ще стане след три, шест или 18 месеца, но е само въпрос на време, каза генералът. Според него сега Вашингтон трябва да изхожда от това, че КНДР има както желание, така и възможност да нанесе удар по континенталната част на САЩ.

На 3 септември КНДР извърши най-мощния си досега ядрен опит. Пхенян заяви, че може да извърши опит с водородна бомба над Тихия океан. Научните разработки продължават.

Според руския външен министър Сергей Лавров САЩ няма да нанесат удар по КНДР, защото не просто подозират, а са уверени, че тя разполага с ядрено оръжие, което може да бъде използвано като ответна мярка.

В противен случай, отбеляза той в интервю за телевизионния канал НТВ, ситуацията може да излезе извън контрол и да се стигне до “много непредсказуем пик. Ще страдат хиляди и хиляди, десетки хиляди, ако не и стотици хиляди съвсем невинни граждани в Южна Корея, в Северна Корея, разбира се, и в Япония. А и Русия и Китай са съвсем наблизо”.

Конфликт на Корейския полуостров би имал “катастрофални последствия”. Външното министерство на Русия “работи зад кулисите” за намиране на политическо решение на кризата с КНДР, обяви вчера директорът по въпросите за неразпространение и контрол над оръжията към руското външно министерство Михаил Улянов.

По думите му подходът на САЩ към КНДР води към задънена улица и инструментът с налагането на санкции почти се изчерпва.

САЩ наложиха нови санкции на осем севернокорейски банки и 26 банкови служители. Наскоро ООН също прие комплекс от санкции срещу Пхенян, най-строгия си досега.

Русия е за политическо урегулиране на ситуацията и е убедена, че всяко военно решение ще доведе до катастрофа.

Външното министерство на Република Корея също смята, че кризата трябва да бъде разрешена чрез преговори и призова Пхенян да започне “час по-скоро преговори за ядрено разоръжаване”.

Говорителят на външното министерство на Китай заяви, че никой няма да излезе победител в случай на война на Корейския полуостров, защото евентуална война ще се превърне в трагедия за всички държави в региона.

Японските сили за самоотбрана провеждат постоянен мониторинг и разполагат допълнителни системи за противоракетна отбрана на северния остров Хокайдо.

КНДР вече заяви, че може да извърши изпитание на водородна бомба в Тихия океан. Военният министър на Япония коментира, че ако това стане, бомбата може да бъде доставена в този район с помощта на балистична ракета, която би могла да прелети над Япония.