Турски и иракски военни проведоха съвместно учение

Военните маневри протекоха в близост до ключовия граничен пункт Хабур, в областта Силопи, граничеща с Кюрдската автономна област в Ирак, съобщи Hurriyet Daily News.

Още на 18 септември турските военни сили започнаха военни учения в югоизточната област Силопи, намираща се в югоизточния вилает Шърнак. Маневрите са свързани с проведения на 25 септември референдум в Кюрдската автономна област в Ирак.

По предварителна заявка на турския генерален щаб, днес 26 септември, започна третата фаза от военното учение, което протича съвместно с представители на иракските въоръжени сили.

Граничният пункт Хабур, където протече учението, е основния изходен пункт на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан за контакт външния свят.

Междувременно турският президент, Реджеп Ердоган, описа провеждането на референдума, като “измяна към Турция”.

Турският държавен глава заяви, че “развяването на израелски знамена” няма да спаси правителството на Иракски Кюрдистан от регионална изолация, като подчерта, че Анкара обсъжда политически и военни санкции.

“Всички възможности – от икономически санкции до военни възможности – са на масата. Всички тези опции се договарят точно сега. Надявам се, че преди да се прибегне до някоя от тях, северноиракското ръководство ще се досети да се откаже от тази авантюра, която ще свърши единствено в мрак.”, заяви Ердоган.