Напрежението в Испания продължава да расте

Броени дни преди насрочения за 1 октомври референдум за независимостта на Каталония в автономната област има засилено полицейско присъствие, провеждат се обиски и арести.

Лидерът на каталонското регионално правителство Карлес Пучдемон бе заплашен от испанските власти със затвор заради ролята му в спорния референдум, предава DW. Испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса заяви в интервю за местно радио, че не е изключено Пучдемон да влезе в затвора. По думите му той може да бъде обвинен в злоупотреба с публични средства, наред с други закононарушения.

По-рано Конституционният съд на страната наложи тежки глоби. Седмината членове на каталонската Централна избирателна комисия ще плащат по 12 000 евро глоба всеки ден, докато не се подчинят на правителството в Мадрид, а 15-те членове на териториалната администрация на автономната област – по 6000 евро на ден.

Съдът обяви допитването за незаконно. Каталонците обаче настояха, че имат законно право да упражнят правото си на глас и излязоха на протести. Повече от 40 000 души се събраха в Барселона след решението на съда. Студенти окупираха университета в града в подкрепа на референдума. Испанското правителство изпрати военни части.

Според представители на испанските власти, цитирани от Reuters, Каталония не разполага с избирателна комисия, урни, бюлетини, изборни материали, както и средства за произвеждане на вота. Лидерът на региона увери, че урни и бюлетини ще бъдат осигурени. Той бе категоричен, че насилието не е опция.