Над 90% от кюрдите са избрали регионът Иракски Кюрдистан да бъде независим

Първите резултати от допитването, проведено в понеделник, 25 септември, бяха оповестени от избирателната комисия в Ербил късно снощи, предадоха световните агенции.

Вчера министър-председателят на автономното кюрдско управление в Северен Ирак Нечирван Барзани заяви, че референдумът на 25 септември не означава, че на следващия ден Кюрдистан ще бъде обявен за държава.

Избирателната активност на вчерашния вот е била над 72%. Окончателните резултати от референдума се очакват до три дни, уточнява ТАСС.

Иракското правителство няма да води преговори с Иракски Кюрдистан за противоконституционния референдум за независимост, заяви премиерът Хайдер ал Абади, цитиран от Reuters.

От Белия дом изразиха “дълбоко разочарование” заради произвеждането на допитването. Според държавния департамент на САЩ този акт ще увеличи нестабилността и трудностите в региона. Вашингтон подчертава, че е много важно да се запази териториалната цялост на Ирак, предава Анадолската агенция.

Подобна загриженост изразиха и от ООН. Организацията на обединените нации предупреди, че състоялият се референдум за независимост на Иракски Кюрдистан може да има дестабилизиращ ефект, предава иранският телевизионен канал PressTV

Турският президент Реджеп Ердоган нарече референдума на иракските кюрди нелегитимен и посочи, че Анкара никога няма да го признае за законен.

Вчера турските въоръжени сили и иракската армия започнаха съвместни военни маневри край границата със Северен Ирак. Според информация в сайта на турските въоръжени сили всъщност турската армия е започнала военните маневри още на 18 септември 2017 г. в района на Силопи (провинция Хабур).В момента се изпълнява третият етап от маневрите, се посочва в съобщението, предава Hürriyet Daily News.

Ердоган предупреди и за възможно нахлуване на турската армия в Северен Ирак. Някоя нощ може внезапно да дойдем”, каза вчера той.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу също подсказа за възможен вариант на военна намеса, ако тюркменското население в Северен Ирак бъде подложено на атаки от страна на кюрдите.