Историческа четвърта победа за Ангела Меркел

Консерваторите от Християндемократически съюз/ Християнсоциален съюз (ХДС/ ХСС) печелят 33 процента от вота, а Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – 20,5 процента, предадоха световните агенции.

Десните националисти от “Алтернатива за Германия” получават 12,6 процента; Свободна демократическа партия (либерали) – 10,7 процента; “Левите” (радикална левица) – 9,2 процента, и партия “Зелени” – 8,9 процента.

В новия си състав Бундестагът ще има рекорден брой депутати – 709, при 630 в сегашния.

Меркел отбеляза, че очаква трудни преговори за образуването на управляваща коалиция, но не каза дали ще състави ново правителство до края на годината. Канцлерът обаче изключи възможността за правителство на малцинството.

Водачът на германските социалдемократи Мартин Шулц заяви днес, че партията му е длъжна да премине в опозиция и да отстоява демократичните ценности на страната, след като подкрепата за нея спадна до най-ниското си ниво в следвоенната епоха, а крайнодясната партия “Алтернатива за Германия” отбеляза възход на изборите, предаде Reuters.

Френското правителство приветства победата на германския канцлер Ангела Меркел, но я определи като горчива, заради възхода на крайната десница, предаде AFP.

Турция очаква след края на изборите в Германия диалогът между двете страни да се върне в добрия тон.

Турският премиер Бинали Йълдъръм е изпратил поздравителен адрес до германския канцлер Ангела Меркел и изрази желание за нормализиране на отношенията между страните. “Избирателният сезон приключи… Сега трябва да се върнем към нашата работа”, каза Йълдъръм, предаде Hürriyet Daily News.

В друг материал кореспондент на медията в Берлин отбелязва, че Германия е дом за около три милиона турци, както и че в изборната надпревара участва и нова партия, създадена наскоро от етнически турски граждани.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също е поздравил по телефона германския канцлер Ангела Меркел за победата й на вчерашните избори и е изразил убеждението си, че Европа има нужда от силно германско правителство.

Поздравителни адреси изпратиха и президентът и премиерът на България.