В Иракски Кюрдистан започна референдумът за независимост

В иракския автономен район са регистрирани 5,2 милиона души от 5,6 милиона с право на глас. Те ще отговарят на въпроса “Искате ли районът Кюрдистан и кюрдските зони около него да станат независима страна?”, предаде ТАСС.

В обхванатите зони са открити 12 072 изборни секции. По данни на Висшия съвет за референдума в Кюрдистан ходът на вота се следи от над 400 международни наблюдатели и повече от 600 журналисти, една трета от които представляват чуждестранни медии.

Освен в Иракски Кюрдистан – неофициалното наименование на кюрдския автономен район, включващ провинциите Ербил, Сулеймания и Дахук, референдумът обхваща и спорни територии между Ербил и Багдад, по-специално богатата на петрол провинция Киркук, контролирана от кюрдските военизирани формирования пешмерга, посочва АФП, цитирана от БТА.

Правителството в Багдад се обяви срещу референдума, който според властите е неконституционен. Против него са също Анкара и Техеран, отправили призиви за единство на арабската държава. Референдумът е смятан за неуместен от Вашингтон и ред европейски столици, тъй като според тях подкопава усилията в борбата с тероризма и за гарантиране на сигурност в региона.

Сред първите участници във вота днес бяха президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани и Наджмаддин Карим, губернаторът на провинция Киркук, чиято оставка бе гласувана от парламента на Ирак.

Резултатът ще стане ясен 24 часа след края на гласуването днес.

Междувременно Съветът на представителите на Ирак одобри проектозакон, предвиждащ уволнението на длъжностни лица и държавни служители, участвали в провеждането на референдума за независимостта на кюрдския регион, съобщи телевизионният канал Sky News Arabia, цитиран от ТАСС.

И днес Турция заяви, че е решена да действа, ако нейната сигурност е застрашена. Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че “сепаратисткият” референдум е неприемлив и обеща, че ще бъдат предприети контрамерки по отношение на икономиката, търговията и сигурността, предаде Hürriyet Daily News.

“Ние няма да застрашим националната сигурност на Турция. Нито ще се намесваме в турските дела – нито днес, нито в бъдеще. Искаме да бъдем добър съсед “, каза Барзани а пресконференция, след като гласува в референдума.

Турция изключи от сателитната си услуга кюрдския телевизионен канал Рудау като първи отговор на кюрдския референдум за независимост, който започна днес в Северен Ирак. Президентът Ердоган заяви, че Анкара ще закрие и границата си със Северен Ирак по време на провеждане на референдума за независимост и заплаши да блокира ключовия износ на петрол. Турският министър на митниците обаче отрече затварянето на ГКПП “Хабур”.

Иран обяви, че границата с Иракски Кюрдистан остава отворена.