Германия избира парламент

Очаква се германските избиратели да дадат четвърти мандат на канцлерката Ангела Меркел начело на правителството, предават световните агенции.

Над 40 партии с общо 4828 кандидати участват в изборите. Това е рекорден брой, който е с 400 повече в сравнение с предишните парламентарни избори през 2013 г.

Допитванията от изминалата седмица показват стабилна преднина на консервативния блок, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Консерваторите разполагат с подкрепа от 34-37%, следвани от социалдемократите и бившия председател на ЕП Мартин Шулц с 21-22%.

Право на глас имат 61,5 млн. души. Съгласно сложната избирателна система в страната всеки от тях има два гласа – един за партията, която желае да победи, и втори – за кандидат от своя едномандатен избирателен окръг. Наблюдателите отбелязват, че често избирателите гласуват за една партия, но за кандидат на друга в своя окръг.

Ангела Меркел и основният й съперник, Мартин Шулц от социалдемократите (СДП), призоваха вчера германците да излязат и да гласуват. И двамата се безпокоят, че ниската избирателна активност може да работи в полза на по-малките партии.

Очаква се в парламента да влезе за първи път и крайно дясната националистическа и антиимигрантска партия “Алтернатива за Германия” (АзГ).

“Гласуването е гражданско задължение. Отидете и гласувайте.Всеки глас има значение, и вашият също. Хората, които не гласуват, позволяват на други да определят бъдещето на нашата страна”, каза и президентът Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Bild am Sonntag.

Турция бойкотира парламентарния вот в Германия. Голяма част от турската общност с право на глас в европейската страна казват, че няма да отидат до урните. Една от причините е телевизионния дуел между двамата основни претенденти – Ангела Меркел и Мартин Шулц, в който се призова за прекратяване на преговорите за евроинтеграция с Анкара. Като мотив за това турците посочват още расистка атмосфера в страната и анти-ислямските лозунги използвани по време на кампанията.

След затварянето на изборните секции кандидатите, участвали в изборите, ще коментират в телевизионен дебат първите резултати и ще дадат своите прогнози за бъдещи формации, пише Politiko.