От днес започва електронното гласуване за кюрдите в чужбина

“Не сме 1960 или 1970 г., дойде моментът сами да решаваме съдбата си. Не желаем никой да чертае нашия собствен път. Въпросът е на живот и смърт, и ние сме готови.” – заяви президентът на Иракски Кюрдистан, цитиран от турските медии.

“Надявам се референдумът да не попречи на отношенията ни с Турция, но и не приемаме никакви заплахи. Искам това бъде чуто от лидерите на Турция, които си позволяват езика на заплахите. Какво сме направили ние? Един народ казва, че иска независимост, елате и попитайте защо”, каза още Масуд Барзани.

Вчера Съветът за национална сигурност на Турция обяви референдума в Северен Ирак, насрочен за 25 септември, за незаконен и недопустим и отново призова Барзани да отмени вота. В случай, че референдумът все се състои, Анкара ще реагира с вече готови мерки.

„Властите в Иракски Кюрдистан са в ситуацията на преследване на приключение, като игнорират позицията на световната общественост. Безспорно, всичко това си има цената, която ще бъде платена от лицата, стоящи зад решението за провеждането на референдума.” – коментира премиерът на Турция Бинали Йълдъръм

Прессекретарят на президента Ердоган предупреди в Туитър, че ако властите в Кюрдската регионална администрация в Ирак не преразгледат решението за референдума, то това ще доведе до изключително сериозни последствия.

Междувременно Генералният щаб на въоръжените сили на Турция съобщи, че мащабът на ученията на границата с Ирак се разширява. Днес в Анкара пристигна и началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Ирак Осман ал-Ганими, който ще обсъди с турския си колега Хулуси Акар действията за гарантиране на териториалната цялост на Ирак, както и въпроси, свързани с борбата срещу тероризма.