Балканските държави членки на ЕС ще помагат за евроинтеграцията на останалите шест държави от региона

За това се разбраха първите дипломати на България, Гърция, Румъния и Хърватия – Екатерина Захариева, Никос Кодзиас, Теодор Мелешкану и Мария Пейчинович-Бурич.

На работна среща в Ню Йорк министрите направиха преглед на постигнатото до момента от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия и Черна гора и се договориха да дадат политическа и експертна подкрепа за тяхната европейска перспектива, както и съдействие за срещи в Брюксел и работа за свързване на инфраструктурата.

Захариева, Кодзиас, Мелешкану и Бурич се договориха да посетят заедно държавите-кандидатки, за да дадат знак, че застават зад тях в усилията им да изпълнят критериите за членство. Така Западните Балкани се превръщат не само в приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС, но и на останалите държави-членки от региона.

“Знаем, че на Балканите често има ревност, но тя може и да е градивна и да стимулира реформите в някои държави”, каза министър Захариева, съобщиха от пресслужбата на българското външно министерство.

Междувременно президентът Румен Радев на среща с президента на Република Косово Хашим Тачи коментира темата като заяви, че страната ни ще продължи да работи за европейската перспектива на всички свои съседи от региона на Западните Балкани. “Трябва да убедим ЕС, че Балканите могат да бъдат сигурен и проспериращ регион”, каза държавният глава.

През пролетта на 2018 г. в рамките на Българското председателство на ЕС ще бъде проведена среща на върха ЕС – Западни Балкани, на която държавите от региона ще представят своите позиции по дебата за бъдещето на Европа, а през октомври т.г. София ще бъде домакин на среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС и Западните Балкани.