Турция изпраща войски в Ирак и Сирия

Турският съвет за сигурност очерта мерките, които ще бъдат предприети в случай, че регионалното правителство в Иракски Кюрдистан проведе референдум за независимост.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара “няма да се въздържа от използването на естествените си права” по отношение на референдума за независимост на иракските кюрди, насрочен за 25 септември.

“Действия, които могат да променят статута на Сирия и Ирак са неприемлив резултат за Турция и ние ще направим това, което е необходимо”, заяви каза по-рано Йълдъръм.

Той отново призива Барзани да отмени референдума.

Заради референдума заседанието на Съвета за сигурност бе изтеглено от 27 септември на 22-ри. На него присъстваха президентът Реджеп Тайип Ердоган, министър-председателят Бинали Йълдъръм, началникът на генералния щаб ген. Хулуси Акар и висши военни и цивилни служители.

По-късно Ердоган председателства заседанието на кабинета, за да се регистрират консултативните решения, взети на срещата, предаде предаде Hürriyet Daily News.

Утре турското правителство ще поиска мандат от парламента да изпрати войски в Ирак и Сирия. Решението е взето след поредица срещи по въпросите на сигурността, в които са взети мерки срещу администрацията на Арбил. В текста, който вече е представен на депутатите, правителството посочва като мотив, че поставянето под въпрос на териториалната цялост на Ирак и Сирия застраша националната сигурност на Турция.

В документа се подчертава също и продължаващата борба срещу “Ислямска държава”, забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и кюрдските Отряди за народна защита (YPG).

Очаква се решението на кабинета да бъде одобрено и от опозицията.

Лидерът на опозиционната „Народнорепубликанска партия“ Кемал Кълъчдароглу каза преди ден, че основната опозиция ще определи позицията си след заседанията на Съвета за национална сигурност, но намекна, че подкрепя
разполагането на турската армия в чужбина, “ако става дума за борба с тероризма”.

“Става дума за борба срещу тероризма. Ние подкрепяме борбата с тероризма” – каза Кълъчдароглу.

На решението на турските власти се противопостави прокюрдската Демократична партия на народите. Говорителят й Осман Байдемир заяви, че партията подкрепя референдума и попита: “Защо кюрдският народ ще се превърне в проблем за оцеляването на турската република?” Той каза още, че кюрдите не заплашват с война никого, нито претендират за права върху нечия земя.