Протести във Франция срещу реформите на Макрон за пазара на труда

За втори път в рамките на само месец бяха организирани демонстрации в цялата страна. Протестите започнаха от Марсилия. В Париж се стигна до сблъсъци между полицията и демонстранти.

Във вчерашното шествие в Париж са участвали 16 000 души, по данни на властите, и 55 000 – според организаторите.

Френските синдикати се обявиха против идеята за либерализиране на трудовия пазар. Според Макрон обаче промените са необходими, за да се предостави гъвкавост и увереност на работодателите при наемането на служители.

Синдикатите се опасяват, че реформите ще отслабят позицията на работниците и техните права. CGT е единственият от трите основни профсъюза, който призовава за национална стачка и протести. В организираната от него демонстрация на 12 септември се включиха около 225 хил. души. Демонстрациите засегнаха всички големи градове и различни сектори.

Лидерът на крайнолявото движение Жан-Люк Меланшон също организира национален протест на 23 септември.

Други синдикати обаче остават пасивни по въпроса.

Въпреки гражданския натиск днес президентът Еманюел Макрон подписа пет указа, с които се реформира трудовия кодекс. Промените имат за цел да предоставят на работодателите по-голяма гъвкавост, особено на малките компании. Според Макрон те са необходими за намаляване на безработицата във Франция, която се задържа между 9 и 10,5 процента от 2010 година, предаде Reuters. Организацията на работодателите MEDEF ги приветства.

Указите позволяват по-голяма част от условията на труд да се договарят на ниво компания, вместо за целите сектори. Те дават също така възможност на малките компании да преговарят пряко с персонала или с избрани негови представители, вместо чрез синдикатите. Установяват се нови максимални обезщетения за работници, които считат, че са били несправедливо уволнени, макар обезщетенията като цяло да се увеличават.

“Решен съм да отстоявам позицията си и да не отстъпя нито пред мързеливци, нито пред циници”, каза Макрон при посещението си в Гърция в началото на септември, а тези дни той каза пред CNN, че вярва в демокрацията, но тя не е на улицата.