В Испания се проведоха демонстрации в защита на референдума за неависимост

Най-многоброен е бил митингът в столицата на Каталония, Барселона, където са се събрали около 40 хиляди души, съобщи вестник “La Vanguardia”.

В сряда, 20 септември, в повече от 40 града на страната сe проведоха демонстрации в подкрепа на референдума, съобщи ТАСС.

В Мадрид няколкостотин привърженици, както и противници на референдума, се събраха на централния площад Пуерта дел Сол. Според вестник “Ел Мундо” полицията е разпръснала демонстрантите, за да предотврати сблъсъци.

“Благодаря на всички демонстранти в Испания, които нададоха глас срещу репресиите и подкрепиха правото на избор.”, написа в Twitter, каталонският президент Карлос Пучдемон.

По-рано през деня Конституционният съд на Испания отмени с единодушие решението на каталонския парламент, който прие закон, легитимиращ референдума, съобщи ТАСС.

В същото време испанската гражданска гвардия извърши обиск в офиси на местното правителство. Предполага се, че акцията е свързана с издирване на документи, свързани с планирания референдум за независимост на 1 октомври.

Арестувани бяха 12 сътрудници на правителствени департаменти, сред които и ръководителят на на данъчното ведомство.