САЩ ще бъдат принудени “да унищожат напълно” КНДР, ако Пхенян не спре с ядрените предизвикателства

Това заяви американският президент Доналд Тръмп на Общото събрание на ООН, предаде Reuters.

“Няма да имаме друг избор, освен напълно да унищожим Северна Корея”, ако тя не даде заден ход, каза Тръмп.

Той благодари на Русия и Китай, че са подкрепили новите санкции на ООН срещу Пхенян, допълва ТАСС.

От своя страна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че “когато напрежението расте, се увеличава и вероятността от погрешни изчисления”. “Прибързаната и гневна риторика може да доведе до фатални недоразумения” – допълни той.

“Не бива да вървим като сомнамбули към война, заяви генералният секретар”, каза Гутериш, цитиран от ДПА. Той отбеляза, че само единството в Съвета за сигурност на ООН може да доведе до ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и да създаде възможност за дипломатически диалог с Пхенян.

Според посланика на САЩ в ООН Ники Хейли ООН е изчерпало всички възможности да убеди КНДР да се откаже от ядрената и ракетната си програма и настоя, че въпросът може да бъде предаден за разрешаване от Пентагона, като шефът му разполагал с множество възможности да изпълни заканата на американския президент за “огън и ярост” срещу Пхенян.

Председателят на подкомисията по въпросите на Източна Азия в американския Сенат пък иска от Китай и 20 други държави, сред които и България, да прекъснат връзки с КНДР и да затворят дипломатически мисии като част от усилията страната да бъде изгонена от ООН.