България отказва закрила на турци, поискали убежище по политически причини

В същото време Европейският съюз осъжда остро масовите гонения след опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г.

От началото на годината до края на август 12 граждани на Турция са поискали закрила в България. Девет от тях са получили отказ за бежански или хуманитарен статут, останалите трима очевидно са избягали от страната, защото производствата им са прекратени. Според справката на Държавната агенция за бежанците става дума само за мъже на възраст между 18 и 64 г. В справките за предоставен бежански и хуманитарен статут не фигурира нито един турчин, пише “Сега”.

Българските власти през 2016 г. върнаха на Турция нейни граждани, обявени за последователи на проповедника Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган. Практика е да се връщат и кюрдски активисти, които също са сред враговете на турския президент, припомня изданието.

Броят на турците, поискали убежище в Германия, е нараснал рязко тази година и трайно се увеличава от неуспешния опит за преврат в Турция миналото лято, според германски правителствени данни, цитирани от Reuters. По-малко от една четвърт от искащите убежище турски граждани са получили такова от началото на 2017 година, което е тройно повече от одобрените молби през 2016 година, допълва агенцията.