Съветът за национална сигурност на Ирак отхвърли кюрдския референдум за независимост

Според изявлението на Съвета референдумът е противоконституционен и представлява заплаха за националната сигурност и единство на страната, предава Анадолската агенция.

Съветът подчертава още значението на решаването на проблемите чрез диалог, вместо да рискува сигурността на страната.

Миналата седмица иракските законодатели гласуваха против референдума за независимост на кюрдското регионално правителство в Северен Ирак и призоваха правителството на Багдад да преговаря с полуавтономното кюрдско правителство.

Турция и САЩ също се противопоставят на гласуването.

Само седмица преди иракското кюрдско регионално правителство (КРС) да проведе референдум за независимост, Турската армия започва военно учение по границата между Турция и Ирак като част от турските операции за борба с тероризма, които се извършват в граничния регион. Учението стартира днес, 18 септември, и ще се проведе между провинциите Силопи и Хабур, информира Hürriyet Daily News.

Дни преди гласуването на 25 септември, Турция обвини лидера на регионалното правителство в Кюрдистан Масуд Барзани за “разпадането на Ирак” и обеща да предприеме “всички необходими действия” за ограничаване на последствията от вота.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган критикува Барзани, като припомни подкрепата и помощта на Турция за КРГ през последните години.

По-рано министър-председателят Бинали Йълдъръм коментира, че Турция разглежда референдума като заплаха за националната сигурност на страната и ще действа по съответния начин.

Ердоган припомни, че ще се срещне с иракския премиер Хайдер ал Абадив Ню Йорк, за да обсъди ситуацията.

“Този въпрос също ще бъде в моя дневен ред и по време на срещата ми с президента на САЩ Доналд Тръмп”, допълни той.