Великобритания понижи степента на терористична заплаха от критична до сериозна

“След нападението в метростанция “Парсънс Грийн” от петък полицията постигна добър напредък по продължаващата операция”, съобщи министърката на вътрешните работи Амбър Ръд, цитирана от Reuters.

В събота властите задържаха 18-годишен младеж във връзка с атентата. Не са му предявени официални обвинения и самоличността му не се разкрива. На следващия ден полицията задържа втори заподозрян във връзка с взрива – 21-годишен мъж.

Сериозна заплаха означава, че според властите има голяма вероятност от нова атака. При критична степен се оценява, че тя е непосредствено. Нивото на терористична заплаха се определя от Съвместния център за анализ на тероризма.

Степента бе вдигната до критична, която е най-високата, след като в петък бомба рани 30 души в метрото в Западен Лондон. Британската полиция съобщи, че разглежда случая като терористичен акт. По-късно, отговорност за нападението пое джихадистката групировка ИДИЛ.

Междувременно Франция предупреди за терор в цяла Европа. Според секретен документ на Националната полиция на Франция екстремисти планират да организират терористични атаки по железопътни линии в цяла Европа, горски пожари и отравяне на хранителни продукти, съобщи “Паризиен”. “Особено внимание трябва да се обърне на всякаква информация, свързана с проникването или опит за саботаж на линиите за движение на влакове”, цитира изданието документа.

 

В доклада се казва, че вероятността от терористични актове във Франция “остава много висока”.