Турция и Ирак потвърдиха ангажимента си да се противопоставят на кюрдския референдум за независимост

Турският министър-председател Бинали Илдъръм и неговият иракски колега Хайдер ал Абади се договориха да работят заедно, за да предотвратят провеждането на планирания референдум за независимост в Северен Ирак.

По време на телефонен разговор между двамата премиери в петък, 15 септември, Илдъръм е заявил пред Ал-Абади, че решението на правителството на Кюрдската автономна област да проведе референдум за независимост на 25 септември е “напълно погрешна стъпка”, съобщи Hürriyet Daily News.

Междувременно Ал-Абади e изказал мнението си, че референдумът е против иракската конституция и че международната общност също е против вота.

Иракският премиер е уверил своя колега, че Багдад ще положи всички възможни усилия, за да предотврати референдума, а резултатите от гласуването няма да бъдат признати, добавяйки, че те ще продължат сътрудничеството с Турция по този въпрос.

По рано през същия ден, лидерът на Кюрдистанската автономна област, Масуд Барзани, заяви, че референдумът ще се проведе по план, независимо от възраженията на Багдад, Турция, Съединените щати и други западни държави.