ЕК предложи България, Румъния и Хърватия да бъдат включени в Шенген

Германия обаче не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще. Водещи австрийски политици също отхвърлиха плана на Юнкер.

„Юнкер е романтик“, заяви холандският премиер Марк Рюте. „Противопоставяме се, има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията”, добави Рюте.

В речта си пред Европейския парламент в сряда, 13 септември, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенгенската зона. Той предложи създаването на специален присъединителен инструмент за еврозоната, за да се подпомогнат страните да изпълнят критериите за приемането в нея. Председателят на ЕК освен това подчерта, че страните трябва да бъдат насърчени да се присъединят към банковия съюз максимално бързо, “за да се намалят рисковете за банковите системи на някои страни”.

До края на септември Европейската комисия ще предложи промени в Шенгенския кодекс.

В изказване в края на август българският премиер Бойко Борисов изрази съмнение Европейският съюз да е “конкурентоспособен на останалите мощни държави и съюзи в света”, а членството в Шенген определи като неизгодно за България в момента.