Днес официално бе открита новата учебна година

По данни на образователното министерство учебната 2017/2018 година започва с недостиг на 1000 учители и с 6000 повече първокласници от миналата година.

Учениците от начален етап няма да бъдат цифрово оценявани и няма да имат бележници. Основните училища вече са до 7-ми, а не до 8-ми клас, а единайсетокласниците и дванайсетокласниците от професионалните гимназии с дуално обучение ще могат да работят по три дни в седмицата на непълен работен ден срещу заплащане.

Това са само част от новостите в образователната система у нас.

Ден преди началото на новата учебна година партиите направиха в парламента анализ на състоянието на българското образование.

ГЕРБ се похвали с 15-процентно увеличение на учителските заплати от 1 септември и с мерките за приобщаващо образование и потвърди ангажимента си образованието да бъде приоритет в управлението.

От БСП заявиха, че подкрепят приетия механизъм, който да осигури присъствието на децата в детските градини и училището, както и мерките за пълен обхват на образованието, но настояха за преглед на учебните програми и планове. Като все още нерешени проблеми те посочиха детската бедност, агресията сред децата, закриването на училища и недостига на учители.

ДПС постави въпроса “Готов ли е днес българският учител да погледне различно – през погледа на днешните генерации, до каква степен учителят и училището влияят за формиране личността и характера на ученика?” Според депутата Ерол Мехмед често неадекватната реакция на институциите допълнително влошава положението.