Каталония официално започна кампанията за референдума за независимост

Снимка: DW

Консервативното правителство на испанския премиер Мариано Рахой обеща да направи всичко по силите си, за да спре допитването до народа.

Според него, конституцията на Испания от 1978 г. предвижда, че регионалните правителства не могат да свикват референдум за независимост.

Прокуратурата обвини регионалния президент Карлес Пуигдемон и други местни представители в гражданско неподчинение, злоупотреба с власт и присвояване на обществени средства, което може да им донесе до 8 г. затвор.

Официални представители, които се включват в подготовката на допитването ще отговарят за гражданско неподчинение, злоупотреба с обществено положение и обществени средства, се казва в писмо на испанския главен прокурор.

Прокуратурата нареди на полицията да изземе избирателните урни, предизборните лозунги и всички материали, които могат да бъдат използвани на референдума, съобщават още световните агенции.

Въпреки съдебната забрана над две трети от каталонските кметове вече заявиха, че ще предоставят общински помещения за насрочения за 1 октомври вот. Каталонците, живеещи с чужбина, започнаха да гласуват по пощата на 11 септември.