Чавушоглу заяви, че замразяването на оръжейните доставки е в полза на турската оръжейна индустрия

Замразяването на износа на оръжие на Германия за Турция ще укрепи турска оръжейна индустрия, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщи Hürriyet Daily News.

Изказването му е отговор на забележките на германския външен министър Зигмар Габриел, че влошените отношения между Берлин и Анкара водят до замразяване на германските оръжейни доставки за Турция.

“Този подход всъщност води до укрепването на собствената ни отбранителна промишленост.”, каза Чавушогул на съвместна пресконференция в Анкара с неговия пакистански колега Хавай Мухамад Асиф.

“В този смисъл ние увеличаваме националното и местното производство във всички области. Ние произвеждаме собствени изтребители и хеликоптери. Турция никога не се отчайва.”, добави турският външен министър.

Чавушоглу заяви, че изказването на германския му колега е във връзка с предизборната кампания, която партията му води в Германия.

“Разбираме, че те започнаха с 30% предизборната надпревара и сега подкрепата за партията му падна до 22%. Но аз не съм отговорен за това. Той е отговорен за това, доскоро той беше главата на партията.”, каза Чавушоглу.

Турският първи дипломат добави, че Габриел не може да спечели повече гласове за партията си, като упреква Турция. Наред с това Чавушоглу похвали изявленията на германския канцлер Ангела Меркел, която отхвърли идеята за обща забрана на износа на оръжие за Турция.

“Намираме подхода на Меркел за правилен и по-зрял. Да се работи в добрия тон дори в избирателна атмосфера е наш дълг.”, каза турският външен министър.

Hürriyet Daily News отбелязва, че продажбите на най-големите турски оръжейни компании са се увеличили с повече от 10% през 2015 г., според анализ, публикуван през декември миналата година, който постави турските компании ASELSAN and Turkish Aerospace Industries (TAI) сред 100-те най-големи оръжейни компании в света.

Износът на турска отбрана и авиационна индустрия само в Германия нарасна с 17% на годишна база през първите осем месеца на 2017 г., съобщи турската експортна асоциация миналата седмица.

Исмаил Демир, заместник-министър на отбранителната индустрия, съобщи, че Турция планира да използва само своя технология в отбранителната промишленост до 2020 г.

“Те се побъркаха, защото сключихме сделка за С-400. Трябва ли да ви чакаме?” – така президентът Реджеп Тайип Ердоган коментира реакцията на натовските съюзници след сделката с руските зенитни ракети, предаде Hürriyet Daily News.

“Ние се грижим за себе си във всяка точка на сигурност. Вземаме предпазни мерки и ще продължим да го правим”, каза той. Ердоган коментира темата пред кметовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара.