Русия и Турция подписаха договор за покупката на руски ракетни системи С-400

Зенитната ракетна система С-400 “Триумф” е предназначена за високоефективно поражение на самолетите от стратегическа и тактическа авиация, балистични ракети, хиперзвукови цели и други средства за въздушно нападение.

За доставката Турция плаща над 2 млрд. долара, съобщава руският в. “Комерсант”, като се позовава на дипломатически и военни източници. Според изданието Турция ще получи четири дивизиона от модерните противовъздушни (ПВО) системи. Това е най-големият договор, сключван някога между Русия и Турция, както и между Русия и страна членка на НАТО.

Преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е внесла първата вноска за доставката на С-400 и подчерта, че както Турция, така и Русия са решени да доведат до край процеса.

Русия е подписала договор за доставка на комплекса също и с Китай.

САЩ са недоволни от договора между Москва и Анкара.

“Уведомихме турските представители, че изпитваме безпокойство от потенциалната покупка на С-400. Ние водим открит диалог с Турция по този въпрос”, каза говорителят на Пентагона Джони Макъл пред кореспондент на ТАСС.

“С-400 е една от най-сложните системи, състояща се от цял набор от технически средства. Мога да гарантирам, че всички решения, взети по този договор, отговарят стриктно на нашите стратегически интереси. В това отношение сме напълно наясно с реакцията на някои западни държави, които се опитват да окажат натиск върху Турция. Между другото, бих искал да отбележа още едно обстоятелство: съществува истинска опашка за тези системи.” – коментира в интервю за ТАСС съветникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин.

В края на август Федералната служба за военно-техническо сътрудничество заяви, че е получила около десетина заявки за С-400.

Официален представител на НАТО заяви, че алиансът не е информиран за покупката и отбеляза, че всеки съюзник може сам да решава какво военно оборудване да купува. “Това, което има значение за НАТО, е оборудването, с което съюзниците се снабдяват, да може да се използва съвместно”, подмерта представителят. П думите му, никой натовски съюзник към момента не борави със С-400.