Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри нови санкции срещу КНДР

Приетата резолюция бе гласувана в смекчен вариант и не налага пълна забрана върху вноса на петрол или замразяване на авоарите на правителството и лидера Ким Чен-ун.

Документът на ООН забранява на страните-членки да купуват севернокорейски текстил и налага ембарго върху доставките за КНДР на втечнен газ и газов кондензат. Също така се ограничава износа на суров петрол за Пхенян до равнището от последните 12 месеца, както и износа на рафинирани петролни продукти до 2 млн. барела годишно.

Новите мерки забраняват на всички страни-членки да издават нови разрешителни за работа на севернокорейски работници. Заедно с износа на текстил това са двата основни източника за приходи в твърда валута за Пхенян. Резолюцията дава право на страните-членки да извършват в открито море проверки на плавателни съдове, заподозрени в нарушаване на ембаргото срещу КНДР.

Това е осмата серия със санкции, която Съветът за сигурност приема единодушно от 2006 година заради ракетната и ядрената програма на Пхенян.

Япония, Република Корея и Русия приветстваха единодушното решение на Съвета за сигурност на ООН да наложи нови санкции на КНДР в отговор на най-мощния й ядрен тест досега. Руският представител в ООН Василий Небензя отбеляза, че мерките за финансов натиск върху КНДР на практика са изчерпани, а по-нататъшни рестрикции могат да бъдат равносилни на “опити да се задуши” икономиката на страната и могат да предизвикат голяма хуманитарна криза. Китай призова САЩ да престанат да изолират КНДР и да се върнат на масата за преговори.

Според Китай по-строги санкции няма да са от полза за спирането на севернокорейската ядрена програма. Китайският посланик в ООН Лю Цзией призова КНДР да погледне сериозно на очакванията и волята на международната общност, а всички страни в конфликта да запазят самообладание и да не засилват напрежението.

Пекин и Москва предложиха споразумение за “двойно замразяване” – САЩ и Република Корея да спрат военните си учения на Корейския полуостров, а Пхенян да прекрати ядрената си и ракетна програма.

От своя страна постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че страната й не иска война с КНДР.