Поредна широкомащабна чистка в турската МИТ

Турските власти издадоха заповеди за арести на 63 души, включително бивши служители на Националната разузнавателна агенция (МИТ).

Задържането им е заради предполагаеми връзки с живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен, обвинен от Анкара в организирането на миналогодишния опит за държавен преврат, предава Reuters. Местните медии съобщиха, че е проведена полицейска операция на територията на 21 турски провинции.

Миналата година в рамките на разследване за проникване на ФЕТО/ПДС в МИТ бяха отстранени от работа общо 87 служители. За 52-ма от тях бяха изпратени досиета от административното разследване в прокуратурата и срещу тях бяха повдигнати обвинения.

След неуспешния пуч повече от 50 хил. души бяха вкарани в затвора в очакване на процес за предполагаеми връзки с движението на Гюлен. Около 150 хил. души бяха уволнени от работа в публичния и частния сектор по същата причина.

Междувременно продължава процесът срещу задържаните журналисти от турския вестник Cumhuriyet. Те бяха изслушани в истанбулски съд в понеделник. Представители на медийни организации отново поискаха освобождаването на шестима от арестуваните им колеги, но съдът реши да останат в ареста, информира Hürriyet Daily News.

На изслушването са присъствали 130 адвокати, 20 депутати от главната опозиционна Републиканска народна партия (КНП) и Демократическата партия на народите (ПДП), както и медийни организации.

„Има голям брой арестувани журналисти, съдии, представители на академичните среди, държавни служители, правозащитници; продължават масовите уволнения и специално наблюдение на инакомислещите; под безмилостен натиск са свободата на волеизявления и за информираност в резултат на заплахите и насилието”, посочва върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал Хюсеин, цитиран от електронното издание на Cumhuriyet.