Германия преустановява оръжейни доставки към Турция

Министърът на външните работи Зигмар Габриел отбелязва, че Германия не смята да скъсва дипломатическите си отношения с Анкара, но “значително повишава икономическия натиск върху Турция”.

Изказването на Габриел бе по време на дискусия, организирана от немския бизнес всекидневник Handelsblatt, предава Hürriyet Daily News.

Министърът посочи, че въпреки че Германия е длъжна да изпраща оръжие на натовски съюзник, сега това е невъзможно що се отнася до Турция, тъй като почти целият оръжеен експорт е преустановен. Изключение се прави за доставки по правителствени решения, обвързани с международни спогодби.

По-късно германският канцлер Ангела Меркел се обяви срещу пълна забрана за износ на оръжие за Турция и отбеляза, че Турция остава ключов съюзник в борбата срещу групировката “Ислямска държава”. По думите на Меркел, Берлин ще взима решение във връзка с исканията на Турция за продажба на оръжие на базата на всеки отделен случай.

По данни на икономическото министерство на Германия между януари и август са извършени оръжейни доставки на стойност поне 25,36 милиона евро.

Решението за спиране на част от оръжейния експорт идва след съобщението за арестуваните през почивните дни в Турция двама германски граждани. Един от тях вече е освободен, но са му отнети документите за пътуване.

Министерството на външните работи на Германия предупреди гражданите си, които смятат да почиват в Турция, че рискуват да бъдат произволно арестувани от турските власти

Германският външен министър отново призова за прекратяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз. В интервю за портала Т-онлайн, цитирано от ТАСС, Зигмар Габриел споделя позицията на социалдемократа Мартин Шулц Турция в сегашното й състояние никога няма да влезе в ЕС и отбелязва, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган изобщо не се стреми към това членство.

Отношенията между Берлин и Анкара са напрегнати от месеци заради редица арести на германски граждани в Турция по политически причини.