Британските депутати приеха на второ четене проектозакона за излизане от ЕС

“Рано тази сутрин парламентът взе историческо решение да подкрепи волята на британския народ и гласува за законопроект, който ще даде сигурност и яснота преди излизането ни от Европейския съюз”, заяви премиерът Тереза Мей, цитирана от Reuters.

Опозиционната Лейбъристка партия, който смята, че част от клаузите в закона са в същността си „заграбване на власт“ от правителството, гласуваха срещу проектозакона, но не успяха да убедят депутатите от управляващата Консервативна партия, които са за ЕС, да гласуват с тях срещу предложението.

След повече от осем часа дебати, започнали в понеделник вечерта, депутатите гласуваха с 326 срещу 290 гласа в полза за проектозакона за прекъсване на политическите, финансови и правни връзки с ЕС, който трябва сега да премине през приемане член по член – процес, който може да продължи дни.

“Макар че остава още много за вършене, това решение означава, че можем да продължим с преговорите, стъпили на здрави основи, и ние продължаваме да насърчаваме законодателите от всички части на Обединеното кралство да работят заедно в подкрепа на този жизненоважен законопроект”, се казва в изявлението на британския премиер.