Каталонският парламент одобри закон, който да легитимира независимостта на областта

При успех на референдума за независимост, документът, който се състои от 89 члена, трябва да осигури правов ред в автономната област до приемането на каталонска конституция, съобщи ТАСС.

По информация на испанския вестник La Vanguardia, предложението е подкрепено от сепаратистката коалиция “Заедно “за” и партията “Заедно за национално единство”, които имат мнозинство в местния парламент.

Очаква се, ако на предстоящия референдума победят привържениците за независимост, законът да влезе в сила автоматично и да има статут на Основен закон на Каталония.

Според съставения закон придобитото каталонско гражданство няма да изисква отказ от испанско гражданство.

В сряда, 6 септември, след 16-часово заседание, каталонският парламент одобри закон за референдум за самоопределение. В текста му е посочено, че победа на привържениците за отделяне от Испания на референдума означава автоматично обявяване на независимост от страна на парламента на Каталония. В случай на загуба ще бъдат проведени нови местни избори за парламент.

Испанските власти няколкократно заявиха, че няма да се проведе референдум, който застрашава единството и териториалната цялост на страната. Във връзка с това властите в Мадрид се обърнаха към Конституционния съд с молба да признае юридическите стъпки на каталонския парламент за невалидни.