Финландия, Литва и Франция са против прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

Снимка: Reuters

“Винаги е полезно да имаме диалог. Знаем, че има проблеми с правата на човека в Турция, но не подкрепям прекратяването на преговорите.”

Това заяви министърът на външните работи на Финландия Тимо Сойни, пристигайки за преговори по темата с останалите външни министри от ЕС, предаде Reuters.

Ние трябва да продължим процеса, каза външният министър на Литва Линас Линкевичус. Няма да направим нещо добро, като спрем преговорите, тъй като ще ги насърчим да се отдалечат още повече. Мисля, че това ще има обратен ефект, посочи той.

В интервю за гръцкия в. “Катимерини”, публикувано днес, френският президент Еманюел Макрон коментира, че Турция остава жизненоважен партньор на Европейския съюз и отношенията трябва да бъдат поддържани, дори ако страната е предприела тревожен завой напоследък.

Външният министър на Германия Зигмар Габриел повтори позицията на страната си, че преговорите с Турция трябва да бъдат прекратени.

Министърът на външните работи на Холандия Берт Кундерс заяви, че е съгласен с призива на Германия за спиране на преговорите за актуализиране на митническия съюз с Турция, но изрази предположение, че позицията на Берлин ще се изясни след провеждането на парламентарните избори на 24 септември.

Австрийският му колега Себастиан Курц също потвърди становището си, че преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да приключат.

Според естонския външен министър Свен Миксер ЕС няма да вземе каквото и да е официално решение по темата през тази година.