САЩ, Япония, Република Корея и ЕС искат по-тежки санкции за КНДР

САЩ искат Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на КНДР, забрана за износ на текстилни изделия от там и за наемане на севернокорейски работници зад граница, както и замразяване на авоарите на лидера й Ким Чен-ун и забрана той да пътува в чужбина.

Това предвижда представената от САЩ проекторезолюция в съвета, която е в отговор на последния ядрен тест на КНДР, предаде Reuters.

С последните наложени от Съвета за сигурност санкции на 5 август на КНДР продукти, произвеждани от нея, на които тя разчита за валута. Новата проекторезолюция на САЩ, подкрепяна и от Великобритания и Франция, предвижда освен петрол, да бъде забранен вносът в КНДР на кондензат, рафинирани петролни продукти и течен природен газ.

Американската представителка в съвета Ники Хейли иска 15-те страни членки да гласуват по налагането на новите  санкции в понеделник, 11 септември, в отговор на шестия и най-мощен досега ядрен опит, извършен от Пхенян. Руският представител Василий Небензя обаче каза, че вот в понеделник е “малко преждевременен”. Той изрази съмнение, че съветът може да съгласува и приеме резолюцията за една седмица.

Засега не е ясно дали предложеният от САЩ документ има подкрепата на Китай.

За прилагане по отношение на КНДР на “най-тежките досега санкциите, включително прекъсване на петролните доставки” се споразумяха междувременно японският премиер Шиндзо Абе и южнокорейският президент Мун Дже-ин. Те настояват за това пред Съвета за сигурност на ООН и призоваха Китай и Русия да ги подкрепят, допълва ТАСС.

От своя страна руският президент Владимир Путин призова за включването на КНДР в съвместни проекти, за да се намали напрежението на Корейския полуостров. И Русия има конкретни предложения – съвместен път, свързващ Транссибирската и корейскиге железници през КНДР, тръбопроводния транспорт, развитието на пристанищата и т.н., посочи той.
Президентът на Руската федерация призовава да продължи да инвестира в региона, въпреки че ситуацията около КНДР е тревожна, допълва ТАСС.

В същото време върховният комисар на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че подготвя нови санкции в отговор на последния ядрен опит на КНДР като допълнение към санкциите, предвиждани от ООН.