Ердоган призова ЕС да заяви ясно дали желае или не Турция като пълноправен член

Те или ще удържат обещанието си и ще открият пътя за процеса за членство, или ще трябва да кажат: “Ние не искаме да продължаваме по пътя с Турция”, заяви Ердоган и добави: Вземете това решение възможно най-скоро! – предаде Hürriyet Daily News.

Искаме европейските страни и институциите на ЕС да водят искрена политика спрямо Турция, заяви турският държавен глава, който говори пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), в сряда, 6 септември. Ердоган подчерта, че именно Европа трябва да реши дали да продължи по пътя към пълноправно членство на Турция в ЕС и да изпълни всички обещания по бежанския въпрос, или пък да сложи изцяло край на този процес.

Ердоган обвини ЕС в прилагането на “лицемерие и политическа неморалност”, когато става дума за връзки с Анкара.

Днес турският министър на икономиката Нихат Зейбеки коментира, че преговорният процес с ЕС продължава. Зейбеки заяви, че “Германия няма право да блокира актуализирането на сделката за митнически съюз на Турция”.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към европейските лидери в навечерието на неформалната среща на външните министри на ЕС, която се провежда на 7 и 8 септември в Естония, в рамките на която се очаква турският министър за ЕС Йомер Челик да проведе разговори с външните министри на страните членки на ЕС.