Русия дава САЩ на съд

Руският външен министър Сергей Лавров е информирал държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън за намерението на Москва да се обърне към съд във връзка с противоправните действия на Вашингтон по отношение на руската дипломатическа собственост, предаде ТАСС.

При обсъждането на двустранните отношения в телефонен разговор във вторник, 5 септември, Лавров посочил, че “завземането от американските власти на руска дипломатическа собственост в САЩ е най-грубо нарушение на международно-правните норми”, се посочва в съобщение на руското външно министерство.

По-рано, на пресконференция в Сямън, Китай, след срещата на върха на страните от БРИКС, руският президент Владимир Путин обяви намерението на Москва да задейства съдебни процедури във връзка с противоправните действия на Вашингтон. Той каза, че е поръчал на руското външно министерство да се обърне към съда, като добави: “Нека да видим как ефективно работи прехвалената американска съдебна система”.

Говорителят на държавния глава, Дмитрий Песков, каза, че руското външно министерство ще изпрати иска за дипломатическите имоти на Русия в такъв съд, в който разглеждането му ще позволи интересите на Москва да бъдат защитени най-ефективно. Представителят на Кремъл не каза конкретно кои обекти ще бъдат включени в съдебния иск и добави, че над този въпрос ще работят юристите.

Москва си запазва правото да съкрати още броя на дипломатите на САЩ в Русия, но засега няма да го прави, каза още руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

“Ако говорим за пълен паритет, от 455-те дипломати на САЩ в Москва трябва да се извадят 155. Затова си оставяме правото да вземем решение и по тази бройка американски дипломати, но засега няма да го правим. Да видим как ситуацията ще се развие по-нататък”, каза Путин.